web analytics

Ako zvýšiť užitočnosť vašej fotovoltickej elektrárne

Pri budovaní FVE musíme brať do úvahy na jednej strane technické aspekty elektrárne a na druhej finančné. Teda aký výkon nám elektráreň poskytne a koľko nás to bude stáť. Väčšina rozhodnutí končí kompromisom a do úvahy sa berie aj návratnosť investície. Výsledkom môže byť nie celkom komfort pri používaní vlastnej elektriny. Aj to sa dá ale vylepšiť.

Ak si odmyslíme dotačné solárne elektrárne a vynecháme aj FVE prifázované do distribučnej siete s cieľom predávať elektrinu alebo využívať rovnako nezmyselnú „virtuálnu“ batériu (teda predáme elektrinu distribútorovi, aby on nám ju predal naspäť v inom čase a zinkasoval minimálne mesačné paušály) – onedlho na daniach a poplatkoch sami zistíte nevýhodnosť takýchto riešení – tak pri (polo)ostrovných fotovoltických elektrárňach je cena rovnomerne rozložená na štvrtiny. Jednu tvorí menič a regulátor nabíjania, druhú solárne panely a ich konštrukcia, tretiu kabeláž, istenie a bezpečnosť a štvrtú akumulátory. Keď chcete ušetriť pri stavbe FVE, tak aby ste v budúcnosti nemuseli komponenty vyhadzovať a nahrádzať výkonnejšími, máte v podstate dve možnosti. Inštalovať menej panelov alebo slabšie akumulátory.

Obidva spôsoby šetrenia majú za následok zníženie komfortu používania elektriny z vlastnej elektrárne. Ak inštalujete menej panelov, s celkovým nižším výkonom, ani pri najvyššej výrobe nedokážu pokryť prácu silného spotrebiča alebo súbeh dvoch spotrebičov (napríklad práčka a elektrická rúra) a časť energie musí ísť potom z akumulátora. Častým, aj čiastočným, vybíjaním a nabíjaním sa akumulátor rýchlejšie opotrebuje, čo skracuje jeho životnosť. A teda zvyšuje cenu za elektráreň, resp. vyrobenú vlastnú energiu.

Ak máte panelov dostatok pre pokrytie aktuálnej spotreby, stačí zamračený deň a ste odkázaný opäť na akumulátory. Ak ste pri stavbe FVE šetrili práve na nich, opäť musíte vziať do úvahy silné spotrebiče a ich súbeh, pretože prílišný prúdový odber opäť znižuje životnosť akumulátorov a celkove predražuje elektráreň. Alebo musíte na chvíľu vypnúť elektrickú rúru, aby ste si mohli zapnúť rýchlovarnú konvicu. A nesmiete piecť príliš dlho večer, aby vôbec bola elektrina.

Súvisiace:  Hľadáme nové bývanie

Takýmto spôsobom môžete fungovať prvé týždne, v „skúšobnej prevádzke“. Lebo skôr či neskôr vám to vaša polovička „omláti o hlavu“. Preto je viac než dobré pri návrhu a inštalácii fotovoltickej elektrárne myslieť na možnosť jednoduchého pridania solárnych panelov, ak je na ne miesto, a pridania akumulátorov. Teda mať hotové zbernice, istenie a meranie aj výkonný menič a len pridať „ďalšiu kocku lega“. Napríklad zdvojnásobenie kapacity akumulátora znamená zníženie prúdu na polovicu, teda predĺženie jeho životnosti, ale aj možný súbeh elektrospotrebičov a samozrejme dvojnásobnú výdrž pri nepriaznivom počasí. Samozrejme musíte počítať s tým, že väčší akumulátor trvá solárnym panelom dlhšiu dobu dobiť, ak ste doteraz nepracovali v režime, že už dopoludnia boli baterky plné, lebo elektrinu z panelov nebolo kam uložiť ani ako spotrebovať. V opačnom prípade vás po pridaní akumulátorov čaká ešte pridávanie panelov 😉

Rozumne navrhnutá a postavená solárna elektráreň vám zaistí dostatok vlastnej elektriny minimálne na deväť mesiacov roku. V zimných mesiacoch ste ale tak či tak odkázaný na distribučnú spoločnosť. Lebo dostatok panelov aj akumulátorov pre zimné mesiace je mimo technické aj finančné možnosti väčšiny bežných ľudí.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.