web analytics

Urobte si domáci med či sirup z kvetov

Máte záhradu, kde vám rastie veľa kvetov a iných rastliniek? Neviete, čo s nimi robiť? Áno najľahšie je vziať kosačku a začať trávu a kvety kosiť. Pokiaľ chcete ale zužitkovať všetko, čo vám vyrastie, je tá pravá chvíľa. Je jar a celá príroda sa začína prebúdzať, všetko je čerstvé, preto je vhodné začať práve teraz. Dnes vám ukážeme pár receptov na domáci med alebo tiež sirup. Hodiť sa vám bude najmä na zimu. Jednoducho len zájdete do špajze a vytiahnete si med do čaju.

Púpavový med

V prvom rade si nazbierajte 500 kusov hlavičiek púpav. Ak ich máte na záhrade viac, nebojte sa urobiť napríklad dve dávky. Med sa v zime bude hodiť. Následne budete potrebovať cukor, vodu a citrón. Postup je pomerne jednoduchý. 500 kusov nazbieraných hlaviček zalejte jedným litrom vody. Teraz máte viac možností. Ak chcete med robiť ešte dnes, priveďte púpavy s dvoma kusmi citróna a vodou k varu. Povarte asi 15 minút a následne sceďte. Môžete následne výluh preliať cez látku, aby sa v mede nevyskytovali žiadne nečistoty. Druhá možnosť je zdĺhavejšia. Zalejete hlavičky púpav vriacou vodou a necháte 24 hodín lúhovať. Nech si vyberiete, čo chcete, následne budete pokračovať rovnako. Do vody pridáte 1 kg cukru. Varíte do zhustnutia. Hmota by mala začať jemne karamelizovať. Nakoniec plníme do zaváracích pohárov.

Sedmokráskový med

Postup je napospol rovnaký, ako u púpavového medu. Líšia sa len v pomere surovín, pretože hlavičky sedmokrások sú o dosť menšie. Na jednu dávku sedmikráskového medu budete potrebovať 700 hlavičiek sedmokrások, 1 liter vody, 1 kg cukru a dva kusy citróna. Hovoríte si, že med, ktorý je vyrábaný z cukru nemôže byť zdravý? Omyl, tým že cukor začne karamelizovať, je oveľa zdravší, než obyčajný biely cukor.

Súvisiace:  Aký teda jogurt kupovať?

Ďatelinový sirup

Rastie vám na záhrade fialová ďatelina? Je na čase ju zužitkovať. Množstvo ďateliny sa neudáva na počet, ale na objem. Budete potrebovať liter kvetov z červenej či fialového ďateliny. Následne liter vody, citrón a kilo cukru. Postup je rovnaký ako u výroby púpavového medu. Záležať už bude na tom, ako chcete mať sirup hustý. Pokiaľ bude nadmerne hustý, môžete ho využívať, ako med. Sirup však nesmiete variť na príliš silnom ohni, aby ste ho nespálili.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.