web analytics

Sú grahamové rožky drahšie?

Mnoho ľudí to tvrdí, hľadiac na regále v supermarketoch pri porovnaní obyčajných rožkov z bielej múky a grahamových či celozrnných. A preto radšej kupujú biele, aby ušetrili. Sú ale naozaj grahamové rožky drahšie?

Keď sa pozriete na regáli v obchode na biele rožky a grahamové hneď vedľa, ľahko môžete nadobudnúť dojem, že sú rovnaké. Teda rovnako veľké, rovnako dlhé a rovnako hrubé. Len tie grahamové sú asi o tretinu drahšie.

A už ste sa skúsili pozrieť, koľko vážia rožky? Grahamové sú asi o tretinu ťažšie, majú vyššiu hmotnosť, ako biele. Aha. Takže sú asi o tretinu drahšie, než biele a sú asi o tretinu ťažšie, ako biele. Takže ak zjete tri biele rožky alebo dva grahamové, dostanete do žalúdka asi rovnakú hmotnosť potravy. Ktoré vás viacej zasýtia? A ktorá porcia bude drahšia?

A prečo sú teda biele rožky také ľahké a pritom veľké? Poznám človeka, ktorý by na to povedal: „vykradnutý materiál“. Do bielej múky vpravené kypridlá a vylepšovadlá, bez ktorých tá „múka“ ani nevykysne, pomôžu kvasniciam nafúknuť cesto, takže rožky vyzerajú veľké, hoci nemajú ani polovicu hmotnosti, ako mali kedysi poctivé rožky. A marketingom zblbnutý zákazník nakupuje vo veľkom a má pocit, že tie jeho deti by len jedli a jedli. Bodaj by aj nie, keď vlastne jedia iba vzduch.

Myslite na to, keď si nabudúce pôjdete nakúpiť „čerstvé pečivo“ alebo si ho radšej upečte z poctivej múky a poctivého cesta sami doma. Nech viete, čo zjete.

.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.