web analytics

Čo potrebujete vedieť pri kúpe tlakového hrnca

Tlakový hrniec je obľúbeným kuchynským náčiním. Tie, ktoré ho používajú, vedia, že pomocou neho sa dá uvariť obed rýchlejšie a pri stále stúpajúcich cenách teda aj lacnejšie. Výrazne skracuje prípravu strukovín, mäsa alebo aj zemiakov. Papiňákov, ako sa im kedysi hovorilo, je však nepreberné množstvo, ako sa v nich vyznať a ktorý si vybrať?

Tlakový hrniec je vybavený vrchnákom, ktorý sa pri varení pevne spojí s hrncom. Voda v hrnci sa počas varenia premení na paru, ale z hrnca nemôže uniknúť. Tým sa v hrnci zvýši tlak a tým aj teplota pary a jedlo sa v ňom skôr uvarí. V bežnom hrnci by para z hrnca unikla, teplota vody vystúpi najviac na 100 °C. To je princíp tlakového hrnca. Hrniec je samozrejme vybavený poistkou, ktorou prebytočný tlak uniká z hrnca, aby nedošlo k jeho deštrukcii. To je to pískanie pri varení. Lepšie hrnce majú aj nastavovanie tlaku varenia vo viacerých stupňoch pre dokonalejšie uvarenie rôznych potravín.

V prvom rade by ste si mali ujasniť, či chcete používať elektrický tlakový hrniec alebo hrniec na plynový, elektrický varič alebo klasický sporák. Elektrický býva z hliníka a preto niektoré potraviny môžu mať inú chuť, ako z druhých, antikorových hrncov. Pokiaľ varíte na svojom obľúbenom sporáku, kúpte si taký aj tlakový hrniec. Niekto nerád varí na plynovom sporáku, ďalší zas neobľubuje elektrické platničky. Výber je širokýa záleží len na vašich zvyklostiach a preferenciách.

Ďalej by ste mali vedieť, aký veľký tlakový hrniec chcete, pretože bývajú rôzne veľkosti a záleží pre koľko ľudí budete chcieť variť. Pokiaľ kúpite zbytočne veľký hrniec, budete pri každom varení míňať zbytočne viac energie, ako by bolo potrebné a to stojí peniaze. Kastrolový typ hrnca bude výhodnejší pre prípravu príloh, pre mäso či kurča bude zase vhodnejší vyšší hrniec.

Je tlakový hrniec bezpečný?

Dôležitá je bezpečnosť tlakového hrnca a tú vyriešil už výrobca konštrukciou tlakového uzáveru vrchnáku a bezpečnostnou poistkou. Vašou úlohou zostáva len udržiavať veko tlakového hrnca v čistote, aby ste nebránili poistke v činnosti. Potom sa nemusíte báť fám o vybuchovaní „papiňákov“. ktoré sa často tradujú z minulosti, kedy sa používali zastaralé hrnce z minulého storočia.

Verím, že voľbou správneho typu tlakového hrnca si nie len urobíte radosť v kuchyni, ale aj skrátite čas prípravy jedla pre svoju rodinu a ešte aj ušetríte na energiách.

2 komentáre

  • Lydia 27. augusta 2014 Odpovedať

    Chcem sa opytat, ci do elektrickeho tlakoveho hrnca mozem vlozit sitko na parenie zeleniny (take to klasicke sitko na ktorom sa naparuje napriklad knedla). Ci to neposkodi elektricky tlakovy hrniec alebo nesposobi nejaky skrat. Mam zaujem kupit si elektricky tlakovy hrniec z dovodu ze ked vela cestujeme nie je moznost mat vzdy k dispozicii sporak. A mame male dieta a rada by som pripravovala jej pokrm na pare. Dakujem za odpoved

    Safari 7.0 Safari 7.0 iPad iOS 7.1.2 iPad iOS 7.1.2
    Mozilla/5.0 (iPad; CPU OS 7_1_2 like Mac OS X) AppleWebKit/537.51.2 (KHTML, like Gecko) Version/7.0 Mobile/11D257 Safari/9537.53
    • redakcia 27. augusta 2014 Odpovedať Autor

      Dúfam, že si nemyslíte, že elektrina je privedená priamo do vnútra hrnca? Elektrina slúži na výrobu tepla, presne tak ako v rýchlovarnej konvici alebo elektrickej dvojplatničke, ktorá síce hreje, ale netrasie. Takže kľudne vložte do vnútra sitko, ak vydrží teplotu (nie je z plastu), tak sa mu nič nestane a ani hrniec nepokazí. Nie som si však istý, či je možné považovať prípravu jedla v tlakovom hrnci za prípravu jedla na pare. V tlakovom hrnci síce je para, ale za úplne iného tlaku, ako pri použití bežného parného hrnca. Tlakový hrniec vám pomôže skrátiť prípravu „tvrdých“ surovín, ako je hovädzie mäso, fazuľa a podobne. Na pare by ste skôr mali pripravovať zeleninu, prípadne zemiaky, ak preferujete sacharidovú (škrobovú) stravu pred bielkovinovou. Navyše, ako chcete v tlakovom hrnci kontrolovať stav jedla, keď ho najskôr musíte nechať vychladnúť, odtlakovať a až potom otvoriť?

      Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP
      Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0

Napísať odpoveď pre redakcia Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.