Dôvodov, prečo sa rozhodnúť pestovať si pre seba zeleninu inak, ako tradičným spôsobom, môže byť niekoľko. Od nevhodnej pôdy, cez príliš zamokrený pozemok cez nedostatok plochy až po premnoženie škodcov, ktoré zeleninu zlikvidujú ešte skôr, ako uzrie slnko sveta. Vo všetkých týchto prípadoch môže prísť vhod pestovať si zeleninu vo vedrách. A má to ešte aj ďalšie výhody.
Najčastejším problémom záhradkárov je potreba pravidelného zavlažovania. No ak príde dlhé daždivé obdobie, trpí zelenina premokrením a korene môžu zahnívať, čo nakoniec spôsobí likvidáciu celej rastliny. Kým závlahu záhonov riešiť vieme, ich vysušovanie sme ešte nezvládli. Istým riešením môže byť využívanie vyvýšených záhonov správnym spôsobom, no ich nevhodná konštrukcia alebo zle vybrané plodiny nám situáciu ešte viac skomplikujú. Keď sa ku všetkému ešte pridajú všade premnožené slizniaky, je pestovanie aspoň časti zeleniny v stavebných vedrách rozumným riešením.
Ako najvhodnejšie sa ukázali stavebné vedrá, kalfasy z čierneho plastu o objeme cca 20 litrov. Sú dosť veľké pre zeleninu a dosť malé na to, aby ich dokázala gazdiná v prípade potreby premiestniť. Pod striešku, keď veľa prší, na voľný priestor, keď prší akurát, aby sa nemuseli pravidelne polievať. Ich umiestnenie vyššie nad terén sťaží prístup slizniakom.
Vo vedrách je možné s úspechom pestovať reďkovky, kaleráby, mrkvu, petržlen alebo aj zemiaky. Teda plodiny, ktoré nemajú dlhý koreň a rýchlo dorastajú do konzumnej veľkosti. Také reďkovky môžete vysiať s odstupom dvoch týždňov do dvoch vedier a po zbere úrody opakovane vysiať, čím si predĺžite sezónu a zaistíte dostatok čerstvej a zdravej zeleniny z vlastnej produkcie s minimom námahy.
Vedrá nie je vhodné plniť kupovaným univerzálnym substrátom, ale ani obyčajnou nakopanou zeminou. Optimálne je použiť starší kompost, ktorý má ešte dostatok živín, ale nie je veľmi ťažký, kvôli manipulácii. Vedrá je potrebné vhodne upraviť. Na bočných stenách, asi 2 cm od dna, treba vyvŕtať niekoľko otvorov o priemere od 10 do 20 mm, aby prebytočná voda mohla odtekať a korene neboli v blate a nehnili.
Takto si dopestujete aj v sťažených podmienkach dostatok zeleniny a vo vedrách tiež môžete jesennú mrkvu či zemiaky aj skladovať. Stačí vedro preniesť do tmavej chladnej miestnosti a pred varením vybrať čerstvú zeleninu. Z jedného malého zemiaka sa vám vo vedre urodí cca 1 kilo zemiakov a takto uložené sú aj v januári ako keby ste kúpili práve vyorané skoré zemiaky, s peknou tenkou šupkou, radosť v kuchyni pripravovať.
Pridať komentár