web analytics

Ako vytápať chalupu?

Premýšľate o tom, ako by ste mohli efektívne vytápať svoju chalupu alebo starší dom? Všetci vieme, že chalupárenie vôbec nemusí končiť s prichádzajúcou zimou. Práve naopak, mnohí si radi víkend relaxu v spoločnosti rodiny či priateľov užijú aj počas chladnejšieho obdobia. Aby ste si však svoj oddych nepokazili plesnivými stenami či vymrznutými miestnosťami, mali by ste popremýšľať o efektívnom spôsobe vytápania.

Vyriešte zateplenie

Zateplenie chalupy či domu vám pomôže znížiť náklady na vytápanie, zníži tiež tepelné straty a zmenší potrebný výkon zariadenia na topenie. Rozdiel si všimnete hlavne, ak používate kotle s akumulačnou nádržou, ktorá môže byť vďaka tomu menšia.

Keď steny zateplíte správne, zlepšíte nielen vlhkosť v miestnosti a jej odvod zo stien, ale znížite aj riziko plesní. Vďaka zvýšeniu teploty totiž zabránite kondenzácii vlhkosti zo vzduchu na stenách, čím sa zlepší aj odparovanie vody, ktorá preniká hydroizoláciou.

Zateplenie navyše skrášli vašu chalupu, pretože ide súčasne aj o renováciu.

Samozrejme, zateplenie ide ruka v ruke aj s niekoľkými nevýhodami. Je finančne náročné, cena sa líši podľa materiálu a spôsobu prevedenia, mení vzhľad stavby a pokiaľ v dome skutočne nebývate, ale užívate ho len na rekreáciu, investícia sa vám nemusí vrátiť.

Topte ekonomicky výhodne

Na topenie v chate môžete využívať brikety, ktoré sú nielen šetrné k životnému prostrediu, ale ušetria aj vašu peňaženku. Brikety sú vyrábané z pilín tvrdých drevín – ako sú buk a dub a pri ich výrobe sa nepoužívajú chemické prísady, ani lepidlá. Vysoký tlak, ktorý vzniká pri lisovaní, dodáva briketám potrebné vlastnosti, ako je vysoká výhrevnosť a nízka vlhkosť.

chalupa

Vyskúšať môžete aj nočné brikety, s ktorými je vytápanie ešte pohodlnejšie. Nočné brikety horia 10 až 16 hodín, čo vám umožní vyhnúť sa ich prikladaniu počas noci. Sú vyrábané z čistenej kôry, majú minimálny podiel dreva a udržiavajú teplotu rovnomerne.

Súvisiace:  Na čo ste ochotný si požičať?

Obľúbenými sa stávajú aj pelety, ktoré sú vyrábané z pilín mäkkého dreva (smrek). Pelety sú lisované pod vysokým tlakom a neobsahujú žiadne chemické prísady, lepidlo nahrádza takzvaný lignín, ktorý je v dreve obsiahnutý. Využívať ich môžete vo všetkých peletových kotloch, kozuboch a automatických aj poloautomatických kotloch.

Spríjemnite si život na chalupe

S peletami a briketami sa ľahko manipuluje, sú okamžite pripravené na vytápanie a nemusíte ich nechávať schnúť ako niektoré typy dreva. Nezanechávajú veľa neporiadku a eliminujú problémy skladovania.

Materiálov na topenie je v dnešnej dobe obrovské množstvo a človek si tak má z čoho vyberať. Vyberajte preto s rozumom. Myslite nielen na finančnú náročnosť, ale aj návratnosť investície, životné prostredie a pohodlnosť.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.