Leto sa chýli ku koncu a celá vaša rodina sa zíde na chalupe. Čo s načatým večerom, kedy sa slniečko už pozvoľna chystá zapadnúť za obzor, ale stále ešte príjemne sála? Spestrite si rodinné stretnutie grilovaním. Aký gril bude pre vašu partiu najlepší?
Klasika v podobe dreveného uhlia
Úplnou klasikou sú pomerne lacné grily na drevené uhlie. Upečené mäso vďaka nim získava nezameniteľnú chuť a vôňu a zariadenie kúpite aj lacnejšie. Pri priamom grilovaní, kedy kladieme mäso rovno na žeravé uhlie, je pokrm rýchlo hotový, ale je potrebné starostlivo sledovať priebeh pečenia, pretože pri troche nepozornosti sa mäso môže veľmi rýchlo spáliť. U nepriameho grilovania ukladáme mäso na rošt a tepelná úprava prebieha pomalšie, ale zároveň tiež omnoho šetrnejšie a rovnomernejšie. Nemôžete ale ovplyvniť žiar, na žeravé uhlíky odkvapkáva tuk a uvoľňuje sa dym.
Plyn umožňuje zmenu teploty
Ak nechcete mať s grilovaním príliš veľa práce, kúpte si plynový gril. Je o niečo drahší ako gril na drevené uhlie (cena sa pohybuje asi od 80 €), ale odpadne vám čakanie, kým sa zariadenie rozpáli na požadovanú teplotu. Jednoducho otočíte gombíkom a už môžete mäso klásť na rošt. Vynikajúcou vlastnosťou plynových grilov tiež je okamžitá regulácia teploty. Zdá sa vám, že sa mäso pečie príliš pomaly alebo sa naopak sprudka pripeká? Zmena sa dá zariadiť jediným cvaknutím ovládača. Odpadne vám tiež upratovania popola, musíte len vyčistiť rošt. Na druhú stranu však plynový gril býva ťažší a nie príliš šikovný na skladovanie, takže sa pomerne zle sťahuje z miesta na miesto.
Elektriku najlepšie do bytu
Podobné výhody ako plynový gril ponúka tiež gril elektrický. Ovládanie je úplne jednoduché. Otočíte gombíkom a zariadenie okamžite hreje. Na druhú stranu regulácia teploty nie je tak operatívna ako pri plyne, pretože rozpálené špirály sa skrátka okamžite nevychladia. Elektrické grilovacie súpravy však považujeme za veľmi praktické, pretože väčšinou mávajú menšie rozmery, dajú sa ľahko rozobrať a vyčistiť. Pri grilovaní navyše odpadá dym, a preto sú vhodné aj do bytu.
Hygienické lávové kamene
Najdrahšie, ale tiež najkomfortnejšie, sú grily lávové. Musíte však počítať s určitou dobou prípravy, pretože približne desať minút trvá, než sa kamene zo sopečnej lávy rozžeravia. Vysokú teplotu ale dosiahnu pomerne rýchlo a navyše si ju dokážu dlho udržať stabilnú. Stlmenie alebo zvýšenie teploty pri grilovaní potom dosiahneme sťahovaním alebo otváraním plameňa plynového horáka. Prípadných pochybovačov, ktorí sa domnievajú, že použitie lávových kameňov je nehygienické, však môžeme uistiť, že sa mýlia. V priebehu žeravenia sa totiž kamene samé čistia.
Ktorý typ je pre mňa najlepší?
Predovšetkým sa riaďte tým, že ak chcete grilovať častejšie, nesnažte sa pri výbere grilu za každú cenu ušetriť. Zvážte, aké máte na priebeh grilovanie požiadavky.
Ak si pokojne odpustíte pobyt v prírode a radšej si chcete všetko užiť v pohodlí domova, sú pre vás ideálnou voľbou grily elektrické. Rovnako tak ak nechcete na upečené mäso dlho čakať. Ak patríte však medzi romantikov, ktorí nedajú dopustiť na vôňu dreva, a nerobí vám problém chvíľku počkať, najskôr siahnite po klasike na drevené uhlie, a to grile nepriamom. Novinkou sú vodné grily, u ktorých je medzi ohniskom a roštom umiestnená nádoba s vodou, z ktorej sa uvoľňuje para. Mäso sa tak pripravuje zmesou teplej pary a dymu. Popísané zariadenie ocenia hlavne milovníci zdravej výživy, pretože spoločne s opekaním elektrickými ponúkajú najzdravšie alternatívu grilovania, pretože na rozdiel od pečenia na drevenom uhlí vôbec nedochádza k prepaľovaniu tuku a tým k uvoľňovaniu nebezpečných látok.
.
Pridať komentár