web analytics

Kuchynské linky už dávno neslúžia iba na varenie

Anatómia kuchynskej linky sa zmenila. Takmer každá rekonštrukcia bytu či domu dnes končí tým, že sa kuchyňa, jedáleň a obývacia izba prepoja do jedného priestoru. Inak riešené byty a domy sa dnes ako nové snáď už ani nestavajú. To kladie vyššie nároky aj na samotné kuchynské linky.

Kuchyňa je dnes súčasťou multifunkčného priestoru. Preto musíme aj pri výbere kuchynskej linky premýšľať komplexne. Nielen z dôvodu vhodného dizajnu, ale aj ohľadne rôznych funkcionalít kuchyne, ktoré z nej dokážu urobiť súčasť veľkého obytného priestoru, kde trávime väčšinu času s rodinou a kde prijímame návštevy. Proste miesta, kde to v byte či v dome žije.

Srdcom dobrej kuchynskej linky je kvalitný odsávač pár

Možno, že sa kedysi za srdce linky pokladal priestorný dres, najlepšie dvojitý, alebo sporák. Dnes, keď sú kuchynské linky súčasťou veľkého multifunkčného priestoru, potrebujú predovšetkým kvalitný odsávač pár, ktorý dokonale pohltí všetky pachy z varenia. Rozhodne nie je praktické, keď po varení karfiolu páchne byt ešte ďalšie dva dni. Či keď po vypražení rezňov už na ne nikto nemá chuť, lebo za poslednú trištvrte hodinu, čo sa smažili, sa ich každý najedol už zo šíriaceho zápachu. Na umiestnenie digestora myslite už pri príprave miesta na kuchynskú linku. Kvalitný odsávač pár by mal umožňovať odvod pary a pachov príslušným obstarávacím otvor. Aj keď sú odsávače bez odvodu (s uhlíkovým filtrom) k dispozícii, ich účinnosť stále nie je dostatočná. A asi ani nikdy nebude.

Moderné kuchynské ostrovčeky ako súčasť kuchynských liniek

Kto na ne má priestor, ten ich buduje – reč je o veľkých hitoch kuchyní, ktoré sú súčasťou moderných kuchynských liniek, o kuchynských ostrovčekoch. Funkciu mávajú rôznu. Od praktického rozšírenia kuchynskej linky o pracovný priestor, cez centrálne umiestnené miesto na varenie alebo priestor s dresom, až po miesto na sedenie. To je síce vyššie ako klasický stôl, a tak ide o miesto, pri ktorom sedíme obvykle na barových stoličkách. Pokiaľ je to tak, rozhodne ním nenahradzujte štandardný jedálenský stôl. A nielen preto.

Nahradiť ostrovčekom v kuchyni plnohodnotne jedálenský stôl ide len vtedy, ak dokážete jeho časť určenú na stolovanie znížiť na klasickú výšku stola. A tým i použiť bežné jedálenské stoličky. Súčasne musí priestor umožňovať sedenie naproti seba. Optimálne pre štyri až päť osôb. Prípadne pre dve osoby, pokiaľ žijete ako singles alebo v páre a dlhodobo neplánujete zmenu domácnosti na väčšiu rodinu. Napriek tomu je lepšie počítať s miestami naviac.

Kuchyňa bez predsudkov

Pri plánovaní a zariaďovaní kuchyne sa stále držíme starých predsudkov, ktoré si nesieme trebárs z domova od rodičov, kde stojí 30 rokov stará kuchynská linka. Síce stále dobre slúži, ale… Ktorých by sme sa teda mali pri zariaďovaní našej kuchyne zbaviť? Tu je pár najčastejších.

  • Nie, moderná kuchynská linka nemusí byť až do stropu. Skúste nižšie a vzdušnejšie riešenie len s nízkymi hornými skrinkami, či dokonca úplne bez nich s otvorenými policami. Tie však neumiestňujte nad varnú dosku. Všade by ste mali dosiahnuť bez stoličky.
  • Určite vám dnes nebude stačiť jeden malý odpadkový kôš. Recyklujeme a tomu je nutné prispôsobiť aj našu kuchynskú linku. A neverte tomu, že sa s každým papierikom či plastom donútite behať trebárs do chodby či dokonca rovno von.
  • Pripravte sa na kompostovateľný odpad. Aj tieto odpadky z kuchyne potrebujú svoje miesto.
  • Nepotrebujete obrovskú linku. Kuchynskú linku, ktorá stojí sama o sebe ako auto, nikto z nás nepotrebuje. Prekvapivo aj na menšej kuchynskej linke, kde máte k dispozícii pracovnú plochu len 70 až 90 cm, dokážete navariť i napiecť. Čím viac priestoru na linke, tým viac lapačov prachu na nej bude zostávať. V kuchyni bohužiaľ nakoniecť mastných.
  • Zásuvky nie sú len na príbory. Uskladníte v nich pohodlne a prehľadne hrnce, taniere aj potraviny.
  • Naopak, čo do zásuviek dnes nepatrí je kuchynské náčinie potrebné k vareniu alebo nože. Tie si naopak nechajte po ruke pri pracovnej ploche.
  • Umývačka riadu je dnes štandard. Vďaka nej sa chováme ekonomicky, ekologicky a predovšetkým: konečne máme v kuchyni poriadok a netýrame sa ani neobľúbenou činnosťou, ktorou je umývanie a utieranie riadu.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.