Máte radi paradajky? Fascinuje vás ich chuť a vôňa? A nemáte záhradku ani rodičov na vidieku? Tak ostáva už len hypermarket… Hm, máte pravdu. Tie hypermarketové nechutia ani mne a o vôni ani nehovoriac. Je to daň za veľkovýrobu a dopravu z veľkej diaľky, zo zahraničia. Oberajú sa nezrelé, „dozrievajú“ cestou alebo v skladoch a tak paradajku pripomínajú len tvarom a aj tá farba býva občas taká nejaká slabá. Neostáva nič iné, len si paradajku dopestovať. Že ako to ide v paneláku? Úplne ľahko!
Kvalita nie len potravín, ale aj iných výrobkov, vyrábaných a predávaných vo veľkom cez hypermarkety občas v nás vyvoláva nostalgiu po „starých dobrých časoch“, kedy veci boli festovné a vydržali veľa. A často má chuť človek si všetko vyrábať sám, aby sa mohol na kvalitu naozaj spoľahnúť. A hoci táto túžba je čisto hypotetická, predsa len môžete niečo z toho dosiahnúť.
Každý byt má okná s parapetom a niektoré aj balkón. Ak pestujete kvety, môžete pestovať aj paradajky. V truhlíkoch. Na oknách alebo na balkóne. Ideálne na južnej strane. A mať tak svoju úrodu zaručene čerstvých paradajok, dozrievaných na slnku a bez použitia priemyselných hnojív a postrekov. Môžete si natrieť chlieb maslom a dať si k nemu svoje vlastné paradajky, čerstvo odtrhnutých z kríčka.
Pre pestovanie na balkónoch boli vyšľachtené paradajky odrody Vilma. Sú to cherry paradajky, teda veľkosťou malé, ale zato je ich na kríčku veľa a stále dorastajú. Do jedného 60 cm truhlíka môžete dať štyri priesady. A nezabudnite na oporu, aby sa vám plodmi obsypané kríčky nepolámali pod ich váhou.
Viac o pestovaní balkónových paradajok si môžete prečítať v článku Balkónové paradajky, kam s nimi?
Pridať komentár