Azda každý, keď bol malý chlapec, mal svoju „rybičku“. Malý vreckový nožík na všetko. Na výrobu vŕbovej píšťalky, pitvanie žaby či vyrytie iniciál do lavičky v parku. Bol to nerozlučný spoločník malého huncúta, univerzálny nástroj na úplne všetko. Nie veľmi ostrý, no vždy po ruke. No časy sa menia. My sme vyrástli a aj nože, ktoré používame, už neničia lavičky. Náradie nie je univerzálne, teda tak trochu na všetko a tak trochu nanič. Sú to špeciálne nože.
Hovorí sa, že ženy varia vo všedné dni a muži sviatočné jedlá. Neviem, ako je to u vás, no som si istý, že pri varení sa neobídete bez kvalitného noža a iste ich tiež máte viacej. V každej kuchyni sú nože dôležitým náradím, bez nich žiadny obed nenavaríte. Pravda, okrem krupicovej kaše 😉 Pokiaľ varíte častejšie, ako len na sviatyk, tak iste viete, že jeden typ noža na všetko nestačí. Iný nôž potrebujete na rezanie mäsa, iný na filetovanie ryby, ďalší druh zas na krájanie syra, aby sa nelepil na čepeľ a opäť ďalší na krájanie chleba, najlepšie zúbkovaný. No a na krájanie zeleniny je najlepší keramický nôž. Najmä pre to, že oceľ pri krájaní ovocia a zeleniny kontaktne likviduje vitamín C, dôležitú súčasť nie len potravín, ale najmä našej výživy. A keramický nôž touto necnosťou netrpí. Navyše ho nemusíte ostriť.
Kvalitné nože majú okrem poriadneho ostria aj optimálnu rukoväť, aby dobre padli do ruky, dobre sa držali, nekĺzali a neublížili vám pri krájaní. Podľa určenia noža môže byť rukoväť drevená, plastová alebo pogumovaná. U kvalitného noža je vždy perfektne spojená s čepeľou.
Ostré nože by ste nemali povaľovať len tak v šuplíku. Mohli by ste ich vzájomným kontaktom otupiť ich ostrie a navyše, seba by ste mohli porezať pri nepozornom vyberaní noža zo šuplíka. Odporúčam preto k nožom aj držiaky na ne. Drevené špalíky majú tú výhodu, že ostrie nožov sa v nich pri odkladanía lebo vyberaní nepoškodí a neotupí.
Obdivujete japonských kuchárov pri práci s rybami alebo pri príprave suši? Ich tajomstvo vám pomôžu odhaliť japonské nože. Pomôžu vám ľahko a rýchlo nie len krájať pokrmy, ale aj sekať rôzne riasy, orechy, zeleninu na drobno. Aby sa vám nezachytávali suroviny na čepeli, sú vybavené vrúbkovaním na oboch stranách. Vyskúšajte, neoľutujete!
Keď už si dobre a kvalitne uvaríte, mali by ste si jedlo aj vychutnať. Ideálne je použiť kvalitné príbory. Príbor pre jednu osobu, pozostávajúci zo štyroch kusov, dostanete v sade 24 položiek, teda pre šesť osôb. Ideálne pre stretnutie s rodinou, kedy si pri dobrom jedle vychutnáte pohodu s ľudmi, ktorých máte radi. Dobré jedlo, kvalitné príbory a skvelí ľudia, to patrí k sebe.
Pridať komentár