Keď som bol malý chlapec, veľa dnes dostupných potravín, polotovarov a pomôcok do kuchyne sa nevyrábalo, všetko sme si robili sami. A v kuchyni som celkom rád pomáhal. Ako som metličkami v ručnom šľahači vyrábal do šalátu majonézu som si spomenul, keď bolo treba ten štedrovečerný šalát pripraviť a zistil som, že reklamnou vychvaľovaná majolenka obsahuje asi 2/3 oleja, ale miesto 30% vajec ich má len 3%.. Radšej nevedieť, čo je ten zvyšok…
A tak sme si majonézu pripravili doma. Rozhodli sme sa vyskúšať light verziu, teda bez vajec. Do pohára šlo deci dobre vychladeného plnotučného mlieka, osladené dvomi lyžičkami cukru a so šťavou z jedného citróna a s troškou soli. Počas šľahania ponorným tyčovým šľahačom sme pomaly prilievali slnečnicový olej, asi dve deci, až sme po pár minútach získali domácu majonézu.
Štedrovečerný šalát s ňou chutil výborne a nemusel som sa báť, čo za konzervačné látky a iné éčka mi tam výrobca namiešal, aby ušetril a ušetrené prachy mohol vraziť do televíznej reklamy, miesto do produkcie kvalitného výrobku.
1 komentár
[…] uhorky. Namiesto úplne nezdravej majolenky z obchodu môžete použiť biely jogurt alebo si vyrobiť majonézu svoju vlastnú a […]
The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/3.3.2