web analytics

Škrupiny pre sliepky musia byť nadrvené

Aj začínajúci chovatelia sliepok vedia, že sa majú dávať sliepkam okrem krmiva aj prázdne škrupiny od spotrebovaných vajec. Údajne preto, aby sa im mohla tvoriť zdravá a silná škrupina na vajíčkach. Ona by sa im vytvorila aj bez tých škrupín, ak majú správnu výživu, ale aj mnohí starší chovatelia robia takú istú chybu, ako mladí.

Vaječné škrupiny sú pre sliepky zdrojom vápnika a ten je dôležitý nie len pre správne vytvorenie škrupín nových vajec. Rovnako tak je dôležitý aj pre stavbu kostí a teda zdravé telo sliepky. Nedostatok vápnika sa ale najprv prejaví práve v krehkej škrupine vajec, ktoré môžu praskať pri znášaní. Či už pod váhou sliepky alebo praskne v znáškovom hniezde vajce, ktoré zniesla iná sliepka predtým.

Sliepka je celkom učenlivý tvor a zvyknúť si na nové krmivo, teda spoznať ho a prijať jeho chuť, jej trvá zhruba tri dni. Najprv sa okolo novej veci vo výbehu okúňa, neskôr sa na to doslova vrhne. A platí to aj o prasknutom vajíčku. Odnaučiť sliepky žrať vlastné vajcia je celkom ťažké a nezriedka pomôže len silný slepačí vývar. Tomuto zlozvyku nosníc sa dá ale veľmi účinne predísť.

Veľa neinformovaných chovateľov hádže sliepkam do výbehu alebo voliéry vaječné škrupiny tak, ako im zostali v kuchyni, teda rozpolené po vyklepnutí vajec do cesta pri pečení. Sliepky zožerú samozrejme aj celé polovičky ešte mokrých vajec a nemajú s tým samozrejme žiadny problém. Ten nastane, až náhodou objavia prasknuté vajce, tvar škrupiny im bude veľmi pripomínať škrupiny na skŕmenie a po ochutnaní spoznajú aj chuť. A problém je na svete. Začnú vám miznúť vajíčka, lebo neskôr si sliepky aj sami rozbijú vajce, keď budú mať na nejaké chuť.

Škrupiny od vajec, spotrebovaných v domácnosti, je potrebné nechať dobre vysušiť, napríklad rozprestreté do tenkej vrstvy na tácke. A potom ich, napríklad v pevnom sáčku, rozdrviť na malé, niekoľko milimetrové kúsky. Takto podávaný výživový doplnok sliepkam ničím nepripomína nimi znesené vajíčka a preto ich ani nezačnú konzumovať.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.