web analytics

Sliepky musia byť v suchu

Veľa začínajúcich chovateľov sliepok rieši, z akého materiálu podstaviť kurín a či má byť zateplený, nebodaj vyhrievaný. Pritom toto nie je vôbec dôležité. Pre dobrý zdravotný stav sliepok a teda aj pre úroveň znášky sú dôležité úplne iné parametre. Chyby v stavbe kurína sa ukážu najneskôr v daždivej jeseni.

Zatepliť kurín, či už murovaný alebo drevený, znamená, že chcete vo vnútri udržať vyššiu teplotu, ako je vonku. Zdrojom tepla môžu byť samotné sliepky, ale aj napríklad infražiarovka. Aby teplo neunikalo, musí byť kurín uzatvorený. A v nevetranom objekte sa zvyšuje vlhkosť. Viete si predstaviť, že ráno vypustíte sliepky z vlhkého a teplého kurína von na dvor do mrazu? Čo tá vlhkosť urobí na ich telách?

V teplejšom prostredí sliepky viacej znášajú, to je fakt. Ale kde sa kúri, musí sa aj vetrať. A teda viacej kúriť. To zvyšuje cenu vajec. Pri 20.000 sliepkach minimálne, pri piatich o dosť. Pritom sliepkam nevadí zima a dokonca ani malý mráz.

Sliepkam vadí prievan a vlhko. A toho sa im dostáva od začínajúcich chovateľov často nevedomky viac, než dosť. V snahe ušetriť pri stavbe kurína a výbehu „na tých pár sliepok“ sa často uchyľujú k na prvý pohľad ľúbivým a jednoduchým konštrukciám z internetu. Ako je na tejto fotke z Pinterest.com:

Znáškové hniezdo nie je oddelené od priestoru na nocovanie, navyše tam hore chýba bidlo. Sliepky potom nocujú radšej vonku na strednej priečke. A plocha „strechy“ nie je ani polovičná k ploche výbehu. Pri daždi sú vonkajšie okraje výbehu zmáčané a ak pri tom fúka vietor, mokrý je celý výbeh. A keď prší viac dní, celý ten čas sú sliepky vo vlhku. Ideálne podmienky na vznik chorôb.

Keď už chcete chovať sliepky, či už len na vajíčka alebo aj na mäso, mali by ste im zabezpečiť dobré podmienky. Nie len na príjemné leto, ale aj na nepríjemnú jeseň či zimu.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.