Tiež sa u vás „zišlo“ veľa ovocia, ktoré ani nevládzete zjesť? Máte už čerstvých vitamínov „plné zuby“, ale viete, že v zime by sa hodili? A kompóty vám ostali ešte od vlaňajška? Tento rok skúste ovocie nasušiť! Zachováte v ňom všetky vitamíny a pri skladovaní nezaberú toľko miesta, ako kompóty a lekváre.
Sušenie ovocia ako jeden zo spôsobov uchovania ovocia na neskorší čas poznali už naše staré mamy. Kúrili v peci alebo sporáku drevom a v rúre na plechu pomaly sušili na plátky alebo mesiačiky nakrájané jabĺčka, hrušky alebo celé slivky. Využívali teplo, ktoré by aj tak ušlo do komína, takže ich to nič nestálo. A navyše, nemuseli pri sušení stáť, ako pri varené lekváru alebo strážiť teplotu, ako pri zaváraní kompótov.
Nevýhody kupovaného sušeného ovocia
Dnes v bytovkách alebo moderných rodinných domoch nekúrime v sporáku v kuchyni a sušené ovocie si môžeme kúpiť v každom supermarkete. Lenže toto je takmer vždy konzervované nejakým siričitanom alebo inou chemikáliou.
A ešte je to aj drahšie, ako nasušenie si vlastného ovocia z našej záhrady, prípadne ovocia od suseda či svokrovcov. Vlastné ovocie nie je nijak konzervované, zväčša sušíme len prebytky, ktoré nevládzeme zjesť. Takže tým vlastne ušetríme.
Ako sušiť ovocie
Ak nemáme sporák, v ktorom kúrime, zostáva nám elektrická sušička, test jednej si môžete prečítať na tomto webe. Elektrické sušičky majú zväčša malý príkon, takže sa nemusíme báť extrémneho nárastu spotreby elektrickej energie. Umožňujú sušenia na viacerých poschodiach, teda súčasne sušíme viac ovocia lebo môžeme aj kombinovať viac druhov ovocia. Vo všeobecnosti platí, že na nižších poschodiach, bližšie k vyhrievaciemu telesu, sa ovocie skôr vysuší, takže sem môžeme dať viac šťavnaté kusy, ako slivky alebo marhule. Približne raz za hodinu by ste mali skontrolovať stav ovocia a ak je už dostatočne suché, nechať ho pár minúť vychladnúť a potom uložiť do nepriedušne uzatvorených nádob, aby nesalo vzdušnú vlhkosť a nezačalo plesnieť.
Vyššie poschodia sušičky presuňte smerom dolu a na vrch dajte čerstvo nakrájané ovocie. A o hodinu zase skontrolujte stav ovocia na jednotlivých platniach.
Pomalé sušenie zachováva v ovocí všetky vitamíny a usušené ovocie zaberie menej miesta, ako kompóty v ťažkých sklenených pohároch. Pretože ale obsahuje minimum vody a pôvodný obsah cukru, pamätajte, že štvrť kila sušených jabĺk vám dodá energiu ako kilo čerstvých, ale menej tekutín, ktoré by ste mali doplniť pohárom čistej vody.
Pripravte si na zimu dostatok vlastných vitamínov, ktoré chutia!
.
1 komentár
Domace susenie ma svoje neodskriepitelne vyhody. Viete, ake ovocie, zeleninu ci huby ste si nazbierali, a tiez je na vas, ci sa rozhodnete susene potraviny ochranit konzervacnymi latkami, alebo ich nechate uplne „natur“.
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0