Lezie na vás chrípka? Prechladli ste? Alebo vám iba je zima? Chce to čaj. Najlepšie horúci a s citrónom. Naozaj?
Horúci čaj pomôže zohriať uzimené telo a vitamín C má dokázateľne pozitívne účinky v prevencii alebo aj liečbe prechladnutí. Čo je ale problém, že sa tieto dve veci spolu neznášajú. Vitamín C má problém prežiť teplotu nad 70°C a tak pokiaľ vyžmýkate čerstvý citrón do práve uvareného čaju (vriaca voda má 100°C), tak vám ostane len horúca kyslá voda bez účinku. Podobne je to aj s medom, v horúcom čaji úspešne zlikvidujete všetky dobré látky v ňom.
Ako ochutiť čaj citrónom?
Celkom jednoducho. Vriaci čaj určite nevypijete. Necháte ho trocha vychladnúť. Trocha dosť, lebo aj 50°C horúci čaj je naozaj horúci. No ale pre vitamín C a med už nie nebezpečný. Takže chvíľu počkajte, nechajte čaj vychladnúť a až potom doň vytlačte šťavu z citróna alebo dajte lyžičku medu. Tak budete mať čaj nie len s príchuťou medu a citróna, ale skutočne čaj s citrónom a medom a ich liečivými účinkami.
Tak na zdravie!
2 komentáre
Prečo dávať citrón do čaju, keď existuje čaj Citrón-Zázvor s kúskami citróna http://www.babickinecaje.sk/babickin-ovocny-caj-55-ml-s-cukrom/citron-so-zazvorom-55-ml
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/22.0.1229.94 Safari/537.4
Vy si robíte z ľudí snáď srandu:
Zloženie produktu
Voda, citrón, cukor, jablko, jahoda, malina, zázvor
Keď si chcem robiť zázvorový čaj, lebo chcem účinky zázvoru, nie len jeho chuť, nastrúham si čerstvý zázvor.
Keď chcem si urobiť čaj s citrónom, pre účinky citrónu, nie len jeho chuť, vytlačím si citrón do vlažného čaju.
A pijem to všetko bez cukru, pretože rafinovaný cukor je živnou pôdou pre kvasinky, baktérie a iné pľuhavstvo.
http://dobreazdravo.sk/zazvor-korenina-aj-liek-zaroven/
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20100101 Firefox/16.0