web analytics

Je sušenie ovocia zdravé?

Hovorí sa, že jesť ovocie je zdravé, lebo obsahuje vitamíny. Ale kupovať všetko ovocie v supermarketoch sa môže celkom predražiť. Navyše sa často jedná ovocie dovezené z veľkých diaľok, zberané ešte nezrelé. Preto má ovocie z našich záhrad inú vôňu a inú chuť. Lenže domáce ovocie máme len v lete. Ak je pravda, že obsahuje vitamíny, oplatí sa sušiť ovocie na zimu a je to zdravé?

Ovocie z letnej úrody sušili na zimu už naše staré mamy. Jednalo sa o podstatne lacnejšiu metódu konzervácie, ako kompóty alebo lekvár, na ktoré bolo treba energiu (zakúriť), dlho miešať lekvár a do kompótov sa pridával cukor. Sušenie ovocia prebiehalo prakticky zadarmo, využívalo sa slnečné teplo (ale ovocie sa sušilo v tieni) a dobre uskladnené vydržalo celú zimu, ak sa medzitým nezjedlo 😉

Na sušenie sa výborne hodia jablká a hrušky, ale aj slivky. Teda ovocie, ktoré dozrieva naraz vo veľkom množstve. A ktoré nedokážeme naraz skonzumovať. Tí, ktorí nemajú možnosť sušiť ovocie po starom, v rozľahlom vidieckom rodinnom dome, využívajú elektrickú sušičku ovocia. Záhradku totiž má veľa ľudí z mesta, najmä v záhradkárskych kolóniách za mestom, kde síce na malom pozemku, ale vedia si dopestovať vlastnú zeleninu a ovocie. Alebo ju kúpiť od susedov či známych, z overených zdrojov.

Kupované sušené ovocie totiž môže (a často aj obsahuje) nie len rôzne konzervanty na predĺženie doby upotrebiľnosti až na niekoľko rokov, ale aj rôzne farbivá či dochucovadlá. Ako keby zdravé a zrelé ovocie nemalo svoju vlastnú chuť. A niekedy býva takéto priemyselné sušené ovocie dosládzané cukrom či fruktózovým sirupom.

A čo doma sušené ovocie, je zdravé? Ak na sušenie použijete ovocie dopestované úplne bez chémie či s jej minimálnym využitím, nie je dôvod, aby sušená pochúťka takéhoto pôvodu nemala byť zdravá.

Súvisiace:  Okrasná aj úžitková záhradka v malom kvetináči

Sušením sa z ovocia dostáva voda, ktorá môže predstavovať až tri štvrtiny celkovej hmotnosti čerstvého ovocia. Aj preto nás v lete tak osvieži. No zostáva v ňom okrem vitamínov, vlákniny cukor v pôvodnom množstve. Teda nemali by ste sa prejedať tejto sladkej pochúťky, pretože tak do seba dostávate priveľa ovocného cukru. Inak je sušené ovocie rovnako zdravé, ako čerstvé, takže sa nemusíte báť. Keď si ho nasušíte doma.
 

 

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.