Panika visí vo vzduchu! Vianoce sa blížia a čochvíľa vypukne kuchynské peklo. Všade sa bude vyvárať a vypekať, len aby bolo dosť jedla na stoloch a stolčekoch, aby nás hostia neohovorili a domáci neošomrali. Koláče, zákusky, šaláty, rezne, kapustnica, oplátky… Všetkého hojnosť, možno až priveľmi. Nie, nebojte sa, nebudem teraz hovoriť o hladujúcich deťoch v Afrike. Ľúto mi je domácich, vašich blízkych…
Korisť totižto zavetrili aj super a hypermarkety. A tak sa to v letákoch hemží samými herami s maslovou chuťou, čo je pomaly drahšia, ako maslo (tiež sa vám to zdá divné?), heliami, primami, a čojaviemakýmiešte umelými stuženými tukmi, ktoré majú kuchárkam uľahčiť a spríjemniť varenie a pečenie. Tá reklama je taká „vlezá“, až je z toho človeku špatne aj keď nie je kuchár.
Ja viem, že maslo sa ťažko roztiera v miske (je to doma moja práca) a s margarínom je to všetko rýchlejšie, ale je to dostatočný dôvod na to, aby pani domu pre uľahčenie si svojej práce poškodzovala zdravie svojich blízkych? Chápem, ak jej manžel po dvadsiatich rokoch a troch aférach lezie na nervy, ale čo jej deti? Čím sa previnili, že na nich zosiela trest zvýšeného cholesterolu, vysokého tlaku, poškodenej pečene a zníženej imunity práve cez sviatočné jedlo a zákusky? Vari občasná nižšia cena margarínu oproti maslu vyváži náklady na lieky?
Margarín vymysleli v čase nedostatku za vojny, aby si mali vojaci čo natrieť na suchý chlieb. Ak uvážime, že vojak na fronte nemal veľkú šancu na prežitie, tak nejaký cholesterol alebo vysoký tlak neznámeho vojaka mohol byť generálom a vláde ukradnutý. No ale vám? Vari sú manžel a deti nepriatelia?
A vy máte akú výhovorku nepoužívať pri pečení a varení poctivé maslo? Napíšte mi to v diskusii, fakt som zvedavý.
Pridať komentár