web analytics

Nakupovanie ako koníček: Ako vyberať tie najlepšie potraviny?

Pre veľa žien je nakupovanie veľkým koníčkom. Dokážu tráviť dlhé hodiny v supermarkete aj iných obchodoch nad regálmi a dlho špekulovať nad tým, čo je dobré kúpiť a čo naopak nie. Premýšľajú nad cenou aj kvalitou, zvažujú rôzne varianty nákupu. Muži to majú väčšinou presne naopak. Prichádzajú s jasnou predstavou, čo potrebujú, počas krátkej doby všetko nahádžu do vozíka a miznú z obchodu. Lenže vybrať kvalitné potraviny dnes už nie je jednoduché. Veľká kopa výrobcov sa nás snaží napáliť rôznymi fintami. A preto aj muži by sa mali občas pozrieť na etiketu a zvážiť, čo vlastne výrobok obsahuje a či skutočne stojí za tie peniaze, ktoré za neho zaplatíme, alebo bude lepšie poobzerať sa po inom.

Informácie na obaloch sú dôležité

Skúsme si preto urobiť malého sprievodcu na tému, ako potraviny vôbec vyberať, podľa čoho sa riadiť. Je isté, že skupina ľudí, ktorí jednoducho niečo bezmyšlienkovite hodia do košíka a viac o tom nepremýšľa, sa stále zmenšuje. Podľa prieskumov sú pre takmer 60% ľudí dôležité informácie na obaloch potravín. Čítajú ich, zamýšľajú sa nad nimi. To je teda viac ako polovica ľudí, ktorej nie je jedno, čo je. Obvykle skúmajú dátum trvanlivosti a zameriavajú sa aj na konkrétne zloženie produktu. Veľa ľudí už toho veľa vie o éčkách, prídavných látkach, farbivách a elmulgátoroch a snažia sa im vyhýbať. To je samozrejme pozitívny trend a hodný nasledovania. Čím kvalitnejšia potravina je, tým menej potrebuje vo svojom zložení rôzne náhradky a dochucovadlá. Tiež nie je riešenie kupovať si potraviny s dlhodobou trvanlivosťou, pretože práve oni obsahujú veľa konzervačných prísad, označovaných tiež nám dobre známymi éčkami.

potraviny

Venujte pozornosť nutričným hodnotám

Naproti tomu si ale odborníci často ťažkajú nad tým, že ľudia doteraz venujú pomerne málo pozornosti nutričným hodnotám potravín. Pritom tie by mali byť tiež v centre pozornosti, pretože vyvážená skladba nášho jedálnička je veľmi dôležitá. Často konzumujeme príliš veľké množstvo sacharidov, a pritom ich príliš veľký príjem vedie k nadváhe, obezite, cukrovke druhého typu. Je tiež pri výbere potravín treba dávať pozor na takzvané skryté cukry. Stoja tak trochu nenápadne v pozadí, ale vyskytujú sa v mnohých potravinách, do ktorých by ste to určite na prvý pohľad vôbec nepovedali. Ide napríklad o dresingy a rôzne hotové omáčky, polotovary, ale tiež light jogurty s obsahom škrobov (chemicky ide o polysacharidy) atď. Nevedomky tak ľudia konzumujú oveľa viac sacharidov, ako to na prvý pohľad vyzerá. Preto je potrebné zaoberať sa nielen obsahom éčok, ale vyberať si potraviny aj podľa nutričného zloženia.

Súvisiace:  Domáca príprava potravín nie je ťažká

vahy

Veľkú úlohu hrá cena

Pre väčšinu ľudí (vyše 70%) je tým najdôležitejším faktorom pri výbere potravín ich cena. Výška platov v našej republike bohužiaľ nie je na takej úrovni, aby sme si mohli dovoliť kupovať len kvalitné potraviny bez ohľadu na ich cenu. To je fakt, ktorý nezmeníme. Iba približne polovica ľudí sa zaoberá nutričnou hodnotou potravín. Veľakrát je to aj tým, že uvádzanie nutričných hodnôt nie je u všetkých potravín rovnaké a jednotné. Preto často ľudia rôznym značením nerozumejú, nevyznajú sa v nich. Jednotnosť a zrozumiteľnosť by označovaní potravín veľmi prospela. Nepomôžu veľmi ani rôzne značky kvality, pretože málokedy sa také projekty dotiahnu do konca a poslúžia skutočne ako objektívne kritérium.

supermarket

Aké potraviny si teda vyberať?

  • U pečiva celozrnné a grahamové. Označenie „cereálne“ iba hovorí, že je z múky. Viaczrnné zase prezrádza, že bolo použitých viac druhov obilnín, trebárs pšenica a raž. Ražné pečivo je zo zdravotného hľadiska lepšie ako pšeničné. U baleného pečiva nájdeme obsah vlákniny- ideálne je nad 6 g na 100 g pečiva.
  • U údenín si vyberajte tie s udávaným aspoň 80% obsahom mäsa a maximálne 3% soli.
  • U tukov ide o pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. Ideálne je 1: 2 v prospech väčšieho množstva nenasýtených kyselín.
  • Syry sú najlepšie čerstvé a termizované. Dôležité je strážiť podiel soli a tuku. Tuku by malo byť maximálne 20% v sušine.
  • V dochucovadlách strážte podiely cukru a soli, čím menej, tým lepšie.
  • Napríklad u kečupu voľte tie s čo najvyšším podielom paradajok (minimálne 200 g na 100 g výrobku).
  • U cestovín si vyberajte také, ktoré majú veľa vlákniny, ideálne celozrnné.

 

 

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.