web analytics
Když vaří táta

Když vaří táta

Takmer každá televízna stanica, hádam už aj dokumentárna a športová, má svoj program o varení a receptoch. TV Prima to okorenila tým, že varí chlap. A každú takúto reláciu niekto sponzoruje. Môžete hádať, ktorý obchodný reťazec stojí za touto reláciou. Prečo však tie recepty musia obsahovať suroviny, z ktorých možno jedlá chutia, ale ľuďom škodia?

Minulý víkend okrem iného robili desiatu z chleba, pomazánky a mäsových špalíčkov. Pri pomazánke som tvorcov receptov v duchu pochválil, že ju robia z poctivého masla, keď protagonista zahlásil, že kto nechce použiť maslo, môže použiť tavený syr alebo pomazánkové maslo. Okrem toho, že pojem „pomazánkové maslo“ je zakázané používať, nakoľko sa jedná o stužené umelé tuky, hoci sa výrobcovia snažia do nich vpašovať maslovú príchuť, sú to látky, ktoré môžu spôsobovať problém so zvýšeným cholesterolom. No a tavené syry, to sú opäť syry s prídavkom fosfátových solí, ktorých úlohou je udržať v syroch vodu a spôsobovať ich roztierateľnosť. Ako si ale telo poradí s dodatkovou chémiou, o to už sa nikto nestará.

Prekvapilo ma aj balenie bravčového mäsa do slaniny a pri pečení na pečiacom plechu poliatie olivovým olejom… To ako keď to všetko mastné poleje olivovým olejom, bude to zdravé? A nedáva sa papier na pečenie preto, aby sa nemusel plech mastiť a nič sa nepripieklo? No poviem vám, dva krajce chleba s pomazánkou z masla a nivy, samo o sebe dosť ťažké, medzi tým pokrájané pečené bravčové zabalené v slanine… ako keby tie malí deti išli na túru do Himalájí. Pritom boli na 10 km výlete na bicykli.

Když vaří táta Všetko to dorazili škvarkovou pomazánkou. Vyškvarené škvarky pokrájané na malé kúsky, do toho restovaná cibuľka a späť do toho všetka vyškvarená masť! Neviem, ako fyzicky náročnú prácu tí ľudia majú akoľko majú k tomu pohybu, ale toto mi prišlo ako fakt bomba. Kedysi sme doma tiež robili škvarkovú pomazánku. Pomleli sme škvarky na mlynčeku na mäso, preto nebolo treba na ich spojenie pridávať masť. No hlavne v bežne dostupných potravinách nebolo toľko tuku, najmä stuženého, ani pridaného cukru a mali sme viacej pohybu.

Máte radi svoje deti? Tak ich prosím nevykrmujte. Ide o ich zdravie.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.