Občas sa stane, že keď otvoríte domáci kompót, ktorým ste sa chystali spestriť nedeľný obed, na jeho povrchu je usadená pleseň. Jej príčinou najčastejšie býva drobná nečistota, ktorá sa do pohára dostala pri zaváraní alebo netesné viečko kompótu. Takto sa do ovocia a sladkého nálevu odstanú zárodky plesní, ktoré sa potom v tomto prostredí množia a znehodnotia našu snahu o domácu zdravú pochúťku.
Pred samotným zaváraním musíme dôkladne vyčistiť všetky poháre a vrchnáky, najlepšie tak, že sklenené poháre sterilizujeme vriacou vodou. Gumové tesnenie vrchnákov niekto čistí alpou alebo liehom, ale potom môže guma stvrdnúť a prestane tesniť. Najjednoduchšie je v dreze zaliať poháre do tretiny vriacou vodou (z rýchlovarnej konvice), nasadiť vrchnák, dobre potriasť s pohárom a vodu vyliať. Samozrejme že si treba chrániť ruky. Horúca voda stečie a zvyšky sa vyparia, ostanú nám čisté poháre a veká.
Keď sa vám aj napriek tejto starostlivej príprave stane, že na povrchu kompótu alebo zaváraniny objaví pleseň, určite ju neodstraňujte. To. čo vidíte, je len malá časť komplexného hubového porastu, ktorý má svoje korene hlboko v pohári. Plesní je mnoho druhov a väčšina z nich je pre človeka nebezpečná až jedovatá a na zdravie človeka môžu mať dlhodobý vplyv.
Preto zaváraninu s plesňou na povrchu vyhoďte celú. Niekto vyhadzuje komplet s pohárom, niekto vyleje obsah do WC a pohár vyumýva. Postup nechám na vás. Ak máte pocit, že ste čistote pohárov a vrchnákov pri zaváraní ovocia doma venovali patričnú pozornosť a napriek tomu máte veľa kompótov s plesňou na povrchu, skontrolujte, či nepoužívate staršie vrchnáky. Môžu byť používaním poškodené, ich tesnenie nie je dokonalé a potom sa do pohárov dostávajú nečistoty neskôr, cez netesné vrchnáky.
Pridať komentár