web analytics

V zime treba sliepkam podstieľku meniť častejšie

Domáci chov sliepok nie je náročnou činnosťou, no aby sme mali dostatok čerstvých vajec a neskôr aj chutné mäsko, musíme dodržiavať niekoľko jednoduchých princípov. Dobre kŕmiť sliepky, zaistiť im dostatok čistej vody a v neposlednom rade odstraňovať nahromadený trus. Ak trávia väčšinu času v dostatočne veľkom výbehu, tu nič robiť netreba. No kurín, kde sliepky nocujú, čistiť treba.

Kuríny bývajú veľkosťou prispôsobené len na nocovanie sliepok. Teda sú proti výbehu výrazne menšie. A preto je tu väčšia koncentrácia nosníc. A tým aj väčšia koncentrácia trusu. Ten môže byť živnou pôdou pre rôzne patogény a keď jej trusu priveľa, sliepky môžu ochorieť alebo trpieť na parazity. Preto je jeho pravidelné odstraňovanie dôležité.

Najčastejšie býva podlaha kurína vystlaná materiálom, ktorý jednak tepelne izoluje, jednak saje vlhkosť z trusu a v podstate ho zrieďuje. Kto má zdroj slamy, používa tú, kto sa nezaoberá gazdovaní, len chová sliepky na vajíčka, môžu s výhodou použiť drevené hobliny, kúpené v potrebách pre chovateľov. Dobre sa s nimi manipuluje, keď sú čisté a rovnako tak sa s nimi dobre manipuluje, keď ich odstraňujeme z kurína spolu s trusom. Smer kompost.

Pri chove sliepok si treba uvedomiť, že v jesennom a zimnom období, kedy sú dni krátke a noci dlhé, trávia sliepky v kuríne oveľa viac času, ako na jar a v lete. A čím dlhšie sú sliepky v kuríne, tým viac trusu v ňom vylúčia. A teda podstieľka so svojou schopnosťou absorbovať trus vydrží kratší čas. Treba sliepkam skrátka častejšie kydať. Svoj vplyv má aj vlhkosť vzduchu a sychravé dni.

Kým hobliny sú ideálny materiál na podlahu kurína, do znáškových hniezd sa oveľa lepšie hodí drevitá vlna. Je jemnejšia, ako slama, ale nie je dutá, takže sa v nej nedržia parazity sliepok. Nepráši sa a neláme sa ako seno, ale je mäkká a vajíčko sa po znesení nerozbije, ale leží vo vlne ako v bavlnke.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.