Zemiakový šalát s majonézou. Pomaly symbol sviatočného stola na Slovensku. Ale šalát nemusí byť iba sviatočný a nemusí byť ťažký, že vás po obede bolí brucho. Dnes vám ukážem, ako ho urobiť trochu ľahší a o niečo zdravší. A iste aj chutnejší.
Najprv si musíme pripraviť suroviny. Kilo zemiakov a pol kila cestovín uvaríme. Cestoviny môžete použiť také, aké sa vám páčia, u nás „letia“ mašličky, s ktorými šalát vyzerá naozaj pekne. Ďalej budeme potrebovať asi 8 vajec, uvarených na tvrdo, jednu veľkú cibuľu, a trochu zeleniny. Buď mrazenú, konzervovanú v náleve alebo si môžete svoju vlastnú uvariť na pare. Takto môžete pripraviť aj zemiaky. Ja používam kombináciu karotka, hrášok, kukurica, ale záleží na vašej chuti. No a na záver ešte tri či štyri nakladané uhorky. Namiesto úplne nezdravej majolenky z obchodu môžete použiť biely jogurt alebo si vyrobiť majonézu svoju vlastnú a zdravú.
Takže do veľkej misy najprv vysypte uvarené cestoviny, na ne vajíčka, pretlačené cez kruhový strunový krájač, ktorý robí hranolky, a potom zemiaky. Môžete zamiešať a pokračovať cibuľou, nakrájanou nadrobno a uhorkami, tiež na malé kocky. Na záver ide zelenina, ktorá celý šalát trochu ofarbí a odľahčí. Keď máte všetko dobre premiešané, použite majonézu, ktorá to všetko pekne spojí. Na toto množstvo surovín stačí 200 až 300 gramov.
Pokiaľ máte chuť trochu si chuť šalátu obzvláštniť, doporučujem dve lyžice nálevu uhoriek osladiť lyžicou cukru a trochu osoliť, s trochou studenej vody povariť a zľahka zaliať, opäť samozrejme premiešať.
Šalát je výborný k rybe alebo mäsu, ale určite aj samotný či s chlebom. Vyskúšajte a dajte vedieť, ako vám chutil.
Pridať komentár