Piť ovocné šťavy alebo nápoje zo zmesi zeleninových štiav sa stalo módou. Ba sú prehlasované za zdraviu prospešné. A tak stále viac ľudí kupuje ovocie nie preto, aby ho zjedli, ale preto, aby skončilo v odšťavovačoch. Často sa namiesto klasického jedla pijú šťavy zo zeleniny, ktorá prešla odšťavňovačom. Sú tieto šťavy skutočne zdravé a dokážu nahradiť bežnú stravu?
Často počujeme ponosy, že deti nechcú jesť to alebo ono ovocie, že im nechutí. Ale že keď sa zmieša s iným ovocím a všetko sa to odšťaví, tak potom im to chutí. Takže rodičia v záujme zdravia svojich detí a trvalého prísunu vitamínov kupujú odšťavovače a pripravujú svojím deťom takéto šťavy. Pritom ovocie pochádza zo supermarketov, často sa jedná o ovocie z ďalekého dovozu. Dá sa hovoriť o zdraví?
Aby ovocie z ďalekých krajín vydržalo „čerstvé“ prepravu cez oceán loďami alebo kamiónmi, často sa oberá nezrelé, aby v čase predaja pôsobilo čerstvo. O pesticídoch a iných postrekoch používaných pri pestovaní sa teraz nechcem zmieňovať. A pritom na našom území rastú skvelé a chutné jablká, hrušky, broskyne, mnohé z nich sa dajú bez problémov po zbere skladovať a neobsahujú o nič menej vitamínov, ako dovozové ovocie. Prečo teda je oň menší záujem? Lebo sa dá na ňom menej zarobiť? Lebo by ste ušetrili peniaze?
Poďme sa ale pozrieť, čo obsahujú šťavy z ovocia. A čo neobsahujú.
V prvom rade, keď ovocie prejde odšťavovačom, na jednej strane ostane v pohári šťava s obsahom cukru z ovocia a celkom určite v ňom ostanú aj niektoré vitamíny. Niektoré preto, že sú vitamíny, ktoré neznášajú kontakt s kovom (sitkom odšťavovača) a sú ním likvidované. A na druhej strane, v odpadovej miske, zostáva vláknina, pevná časť ovocia. Čo to pre nás znamená?
V prvom rade, v ovocnej šťave sa koncentruje viacej cukru. Ak vypijeme rovnaké množstvo šťavy, ako keby sme zjedli rovnaké množstvo celého ovocia, dostaneme do tela oveľa viacej cukru, cca dvojnásobok. A cukru prijímame v každodennej strave už aj tak priveľa, výsledkom je tvorba tukových vankúšov. Priberáme.
V druhom rade, chýbajúca vláknina sa v črevách prejaví spomalením alebo zastavením peristaltických pohybov, zhoršuje sa nám trávenie. Vláknina je dôležitá pre naše užitočné baktérie v črevách, menej vlákniny je menej baktérií a teda menej zdravia. Problémy so stolicou sú prvým príznakom, zhoršovanie imunity a náchylnosť k chorobám dlhodobým prejavom.
Ešte si pamätáte, prečo ste chceli piť ovocné šťavy?
Pridať komentár