web analytics

Tipy ako pripraviť obľúbené druhy kávy

Káva ako hobby? A prečo nie?! Veď tento po celom svete preslávený nápoj je spolu s čajom tým najvychytenejším na svete. Ako treba pripravovať obľúbené druhy káv? Poďte sa na to pozrieť s nami.

Cappuccino – pozor na mlieko

Cappuccino, jednu z vlajkových lodí talianskej kuchyne, môžete konzumovať ako dezert či súčasť raňajok. Nie len pri nich, ale aj pri príprave cappuccina je dôležité správne načasovanie. Najmä teda mlieka, jeho podstatnej zložky. To by sa malo zohriať na teplotu maximálne 60 – 65°C, inak sa spáli a už to nebude ono. Keď má mlieko správny teplotu, treba ho (napr. pomocou ručného šľahača) napeniť a napenené krútením dobre rozmiešať, až vytvoríte perfektnú jednotnú penu. Do šálky na kávu nalejte kávu a opatrne so šálkou otáčajte, aby sa jej steny zafarbili. Na záver do nápoja pomaly prilejte napenené mliečko. Originál cappuccino by malo mať v strede biely kruh, skraja olemovaný hnedou cremou.

Káva ako od Turka

Nazývať tureckou zalievanú kávu je nepresné. Na prípravu pravého „turka“ je totiž potrebná džezva, vyvážené ingrediencie a presný postup. Základom je kvalitná robusta alebo arabika. Čím viac gramov, tým bude nápoj silnejší, 10g by však malo stačiť. Ďalej bude treba asi 100ml vody a koreniny na dochutenie, napríklad cukor či kakao. Džezva sa do dvoch tretín naplní vodou, do ktorej sa pridá káva a koreniny. Následne sa obsah v nej nechá zovrieť takmer po okraj. To je zároveň moment, kedy je potrebné džezvu na chvíľu odstaviť, prípadne penu odobrať do šálky (a na záver ju zaliať kávou). Než si budete vychutnávať tureckú kávu, je potrebné tento proces zopakovať ešte trikrát.

Moka – jednoduchá odpoveď na super kávu

Typické moka kávovary ste iste zaregistrovali. Nestoja mnoho a dokážete s nimi pripraviť perfektnú kávu. Treba si dať pozor, aby sa do spodnej časti kávovaru nenalievala studená, ale horúca voda. Do filtru potom treba nasypať kávu, no neutláčať ju prstami. Po nasadení vrchnej časti už len stačí kávovar postaviť na sporák a čakať na preliatie kávy. Pozor však na vysokú teplotu, kávy by nemala bublať! Zhruba v polovici prípravy sa môže sporák vypnúť, káva už dôjde sama.

Pridať komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.